Knihy v těhotenství

Jednou z možností jak si zpříjemnit těhotenství a zařadit se mezi informované ženy jsou knihy.

Vytvořila jsem pro Vás seznam knih o těhotenství a porodu, ve kterých můžete najít odpovědi a inspiraci.

Nedílnou součástí přípravy na porod je vedle čtení samozřejmě také pohyb, strava, psychika, ale o tom ale zase až jindy – prozatím přeji příjemné čtení.

Znovuzrozený porod obálka knihy

První, kterou bych ráda vyzdvihla je Znovuzrozený porod. Francouzský lékař Michel Odent začínal jako chirurg. Jen náhodou se dostal jako záskok na porodní kliniku v Pithiviers, kde začala jeho dráha světově uznávaného porodníka a popularizátora přirozeného porodu. 

Přestože je muž, přišel už v sedmdesátých letech s myšlenkami, které jsou dodnes živé a pro mnohé radikální. V samotné knize Znovuzrozený porod nenajdete odkazy na studie, je spíše popularizační, v jeho dalších knihách však samozřejmě ano. 

Většina jeho pozdějších publikací má spíše podobu vědecké práce, přesto, pokud Vás jeho přístup nadchne, i v nich najdete hluboké filozofické podněty k zamyšlení.

Ve Znovuzrozeném porodu Odent popisuje proč a za jakých okolností se z něj stal porodník. A v paralelní linii příběhu popisuje, co rodící žena potřebuje ke zdárnému porodu.

Klinika v Pithiviers byla za jeho působení vyhledávaným místem k porodu.

Jedna z přednášek Michela Odenta

Zdravé těhotenství, přirozený porod obálka knihy

Další stálicí mé knihovny je německá porodní asistentka Ingeborg Stadelmann

Její Zdravé těhotenství, přirozený porod je ovšem svým názvem lehce zavádějící. Tato kniha se může stát Vaší studnicí inspirace a informací pro celé období. Najdete v ní totiž řadu rad, receptů a tipů také pro rané šestinedělí a kojení. 

Mám tři děti a pokaždé jsem v ní našla přesně to, co jsem zrovna potřebovala vědět. A to i v situacích, kdy všechny ostatní zdroje, včetně lékařů, selhaly.

Kniha obsahuje spoustu bylinných návodů, ale nejvíce si na ni cením obsáhlých popisů prvních dnů novorozence – pokud nebudete mít svou dulu, která by o vás po porodu pečovala, s touto knihou po ruce se vyhnete různým překvapením a úskalím, kterých jsou jinak první dny a týdny plné.


Zázrak porodu obálka knihy

Zázrak porodu je souborem desítek velice netradičních porodních příběhů s komentáři a vlastním pozorováním. Ina May Gaskin je porodní asistentkou, která svou cestu zahájila jako porodní bába početné hippie karavany mířící za svým snem o komunitě, přičemž její barevnost a rozmanitost může přinést mnoho inspirace. Její příběh je velice neobvyklý a osobitý. Možná si ji zrovna jako já  zamilujete pro její autentičnost a otevřenost.

Každá žena v těhotenství projevuje hlubokou potřebu sdílení a ráda naslouchá porodním příběhům dalších žen, a kniha Zázrak porodu přesně tuto potřebu může naplnit.

Sama jsem je během svých těhotenství nikdy nepřečetla všechny, ale vždycky jsem je jako zázrakem otevřela zrovna tam, kde jsem zrovna bytostně něco potřebovala přečíst.


Aktivní porod obálka knihy

Pro ty z vás, které potřebujete vědět, co znamená často používaný termín „v aktivní části porodu můžete třeba…” je tady kniha Aktivní porod od Janet Balaskas.

Pomůže Vám pochopit co přesně znamená „být aktivní”, jakým způsobem se na tuto část porodu připravit a kdy tato fáze končí.

Pro mě osobně byly velice užitečné konkrétní předporodní cviky a fakt, že jsem ještě před porodem měla doma nachystané pomůcky, které mi pomohly první fází porodu projít s docela dobrým komfortem.


Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu obálka knihy

Američanka Henci Goer v roce 2002 vydala svůj Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu.

Henci se za nás ,prokousala’ celou řadou lékařských výzkumů. Stručně a jasně popisuje s jakými intervencemi se žena může setkat, z jakého důvodu se k nim personál uchyluje a jaké jsou u nich výhody i rizika. Je důležité počítat s tím, že od roku 2002 se leccos ještě posunulo, za nahlédnutí ovšem stojí pořád.